Baracocoa, Kuba

LOKALITA
Baracoa, Kuba

TYP PROJEKTU
Potravinárska výroba

SEKTOR
Výroba

TRHOVÁ HODNOTA
31 100 000 USD

AKTUÁLNY STAV
V akvizícii

AKTUÁLNA CENA AKCIE

1 117 EUR

Investičná skupina Proxenta nadväzuje na úspešnú investíciu do potravinárstva na Kube a zakladá druhú slovensko-kubánsku joint venture, ktorej predmetom činnosti bude spracovanie kakaových bôbov a výroba čokoládových produktov.

Vznikajúca spoločnosť má názov Baracocoa. Jej veľkou pridanou hodnotou bude využívanie synergií s ďalšími dvomi potravinárskymi firmami skupiny, a to s továrňou na cukrovinky Proxcor v Caibariéne na Kube a s továrňou na proteínové tyčinky HFS Slovakia v Galante.

Proxenta na Kube zakladá druhú spoločnosť s majoritným podielom. 

Závod na Kube

Závod bol otvorený v roku 1963, odvtedy spracováva kakaové bôby, vyrába čokoládu, kakaové maslo a likér pre odvetvia domáceho priemyslu. Je to jediný závod na spracovanie kakaa na Kube.

Kubánska vláda sa rozhodla podporiť tento región, nakoľko hurikán Matthew v roku 2016 zničil 50 % produkcie. Na základe toho sa kubánska vláda rozhodla investovať do novej modernej špičkovej linky, čím sa zdvojnásobila jej spracovateľská kapacita.

Svetová produkcia kakaa

Vďaka dobrým klimatickým podmienkam (blízkosť rovníka), vhodnej pôde a tradičnému spôsobu obrábania pôdy sa v regióne Baracoa pestujú len tie najkvalitnejšie odrody kakaa. Najväčšími svetovými pestovateľmi kakaa je Pobrežie slonoviny, Ghana, Nigéria a Brazília. Odhaduje sa, že na svete je päť miliónov pestovateľov kakaa. Pestovanie kakaa má na Kube tradíciu od roku 1958, pričom 80 % všetkého kakaa sa dopestuje v regióne Baracoa.

Existujú tri kvalitatívne odrody kakaa:

  • Najmenej kvalitné: Forastero (odolné voči nepriaznivému počasiu, horké).
  • Stredne kvalitné: Trinitario (hybrid Forastera a Criolla).
  • Najkvalitnejšie: Criollo (mierne horké, aromatické, najvyššej kvality).

Kakao je čierne zlato

Kakaové bôby sa ešte približne pred 500 rokmi používali
ako platidlo a boli cennou komoditou výmenného obchodu.

Investícia do kakaa má svoje výhody v tom, že je spojená s potenciálnym rastom dopytu po luxusných čokoládových výrobkoch. Rastúci trend v obľube kvalitnej čokolády môže viesť k rastu cien kakaa. Okrem toho je investícia do kakaa menej náchylná na geopolitické zmeny v porovnaní so zlatom, čo môže byť pre niektorých investorov atraktívne. Investícia do kakaa môže poskytovať príležitosť diverzifikovať portfólio a získať výnosy z rastúceho trhu s luxusnými potravinárskymi výrobkami.

Napísali o nás

MAGAZÍN X​

Pravda.sk: Finančníkom z Proxenty sa v minulom roku darilo. Skupine sa darilo aj v potravinárskom segmente

Naše ďalšie projekty

Ďalšie projekty

Proxenta ;